MarjaHeinonen3

Yle vastaan Some

Yhdistän häpeämättömästi kaksi tuoretta keskustelua. 

Viikonloppuna alkoi kuplia ja viime yönä selvästi kuohahti. Nimittäin akselilla Terrfame-pääministeri-Yle. Yle hiljensi sisäisesti pääministeri Sipilän Terrafame-kytköksien selvittelyn ja spekuloinnin. Asiasta uutisoi Suomen kuvalehti

Päätoimittaja Atte Jääskeläisen vastineen mukaan juttujen tekeminen aiheesta loppuu toistaiseksi siksi, että Ylestä on vaarassa tulla jutun osapuoli ja nyt pitää antaa rauha oikeuslaitokselle päättää, onko kytköksissä mitään perää. Johto haluaa hiljaisuutta, toimitusten sisällä moni kokee toisin.

Toinen mediaa koskettanut kuohuva keskustelu viime aikoina on ollut huoli demokratian tulevaisuudesta sosiaalisen median ja Googlen algoritmien “vääristäessä” todellisuutta ja ohjaten ihmisiä väärään suuntaan.  

Jos ensimmäisessä asiassa media pitää vaikenemista kullan arvoisena, tässä toisessa asiassa se on ollut kovaääinisesti huolissaan. 

Olisiko aika katsoa peiliin? Tuoreet Yle-tapahtumat ovat sellaisia, jotka rapauttavat ihmisten uskoa perinteisen median kykyyn ja haluun kertoa siitä, mikä on olennaista yhteiskunnassa. Jos itsesensuuri ja johdon norsunluutorniin linnoittautuminen ovat median arkea, nykyisin löytyy kansalaisille muita kanavia “todellisuuden” rakentamiseen. Fiksu ihminen hakeutuu sinne, missä kerrotaan. Edes jotain.

Rakas lukija, älä kuitenkaan ymmärrä minua väärin. Rakastan edelleen perinteistä mediaa ja arvostan suunnattomasti hyvää, riippumatonta journalismia ja taitavia journalisteja. Ne ovat kullanarvoisia demokraattisen yhteiskunnan toteutumiselle. Niitä pitää vahvistaa. Pitäisi.

Edelleen myös suhtaudun äärettömän kriittisesti sosiaalisen median tauhkaan ja olen huolissani Googlen ja Facebookin hakutuloksia ohjaavien algoritmien määrittelystä ja salamyhkäisyydestä.  Suomi, Eurooppa ja maailma tarvitsevat hyvän, luotettavan median. 

Siksi olen toimittajana häpeissäni ja huolissani, kun luen aamun uutisia.  Istun Berliinissä juoden aamuteetä. Tältä Suomi ja median tila näyttää täältä käsin katsottuna. Hohhoijaa! Hyvää päivää sinnekin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Eero Mattila

"Olisiko aika katsoa peiliin? Tuoreet Yle-tapahtumat ovat sellaisia, jotka rapauttavat ihmisten uskoa perinteisen median kykyyn ja haluun kertoa siitä, mikä on olennaista yhteiskunnassa."

-> En voisi olla enempää samaa mieltä, mutta täällä rakennetaan jo barrikadeja sananvapauden puolesta...
- Suomessa on toimittajilla mennyt viime vuosina jotain pahasti pieleen. Sanavapaus ymmärretään yks kaks siten että toimittajalla on oikeus esittää mitä tahansa väittämiä ilman seurauksia. Eihän se voi olla niin. Toimittajan tulisi olla erityisen vastuullinen sanomisissaan, uutiset eivät saa olla omia mielipiteitä. Ammattikunnan "Sananvastuu" kampanja on lähinnä koominen kun sitä katsoo tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Mikä porukka tämä on joka vaahtoaa sananvastuusta ja itse tekee mitä sattuu..
- Perusteeton parjaaminen todellakaan paranna toimittajien ammatin arvostusta.

Toimituksen poiminnat