MarjaHeinonen3

#koskamävoin - ajattelu jyllää Sammon yhtiökokouksessa

Tänään Sampo ottaa yhtiökokouksessaan haltuun piensijoittajien osakkeita 270 miljoonan euron arvosta. Miksi? Koska se voi. 

Olen hämmentynyt siitä, mitä Sampo tekee. Olen hämmentynyt siitä, miten kevyesti asia sivuutetaan julkisessa keskustelussa. Olen hämmentynyt siitä, miten vähän asia kiinnostaa ketään. Olen hämmentynyt siitä, mitä Sammon suurin omistaja, valtion sijoitusyhtiö Solidium sen  vt. toimitusjohtajan suulla kommentoi asiaa (*Sampo ei olisi voinut tehdä enempää’). 

Olen ylipäätään hämmentynyt siitä, miten vähän närkästystä yhtiön ahneus herättää. Onko tämä 100 vuottaan ylpeänä juhlivan maan tapa ??

Sampo ehdottaa yhtiökokouksessaan, että sähköiseen järjestelmään merkitsemättömät paperiset osakkeet kuoletetaan. Käytännössä se merkitsee satojen miljoonien europotin siirtymistä piensijoittajien pöytälaatikoista Sammolle. Sinänsä osakkeiden siirto digiaikaan on ymmärrettävää. Mutta Sammon yhtiökokouksen esityslistan tämänpäiväinen ehdotus on eettisesti arveluttava. Kaksi isoa kysymystä: Onko pakko tehdä nyt? Onko kaikki tehty piensijoittajien omaisuuden turvaamiseksi? 

Ei, on vastaus kumpaankin kysymykseen.

Olen seurannut koko ajan surullisempana vuosi sitten pidetystä Sammon yhtökokouksesta liikkeelle lähtenyttä prosessia osakepotin haltuunottamisesta. En ole nähnyt eettistä liiketoimintaa tai asioiden hoitamista piensijoittajien etu ohjenuorana. Esimerkiksi sijoittaja Taito Tuunanen on useaan otteeseen pyrkinyt saamaan Sammon kanssa keskustelua aikaiseksi määräajan pidentämiseksi ja asian viestittämiseksi tehokkaammin. Keskustelu on ollut tylyä ja ehdotonta. Me hoidamme homman, on ollut Sammon viesti. 

Mitä homman hoitaminen on tarkoittanut?  Ei tarvitse olla kummoinenkaan viestinnän ammattilainen, että tietää yhden kapulakielellä osakkaille lähetetyn kirjeen olevan riittämätön tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa. Sammon viestintäosastokin on täynnä ammattilaisia. Päällimmäiseksi jää vaikutelma, että asiasta ei ole aidosti haluttu viestiä. 

Näen ahneutta, pelkoa ja välinpitämättömyyttä. Se tekee surulliseksi. Niiden sijaan tarvittaisiin rohkeutta, vastuunkantoa, eettisyyttä. Sammon yhtiökokous alkaa tänään klo 14. 

Yle uutisoi nettisivuillaan asiasta otsikolla “Omistatko Sammon paperiosakkeen? Nyt on kiire: pankkiin ehdittävä tänään viimeistään kello 14”  Palvelujournalismia parhaimmillaan. Silti vielä isommin joukoin pitäisi kyseenalaistaa Sammon toiminnan eettisyys ja vaatia sitä toimimaan toisin. Vastuu sinne, minne se kuuluukin.

Suomi täyttää 100. Olemme ansaitusti ylpeitä monista asioista. Tälläista itsekkyyttä ei soisi tapahtuvan merkkivuonna. Eikä muulloinkaan. 

Lähetä viestiä pääministerille, joka ainakin vielä tänään vastaa valtion omistajaohjauksesta. Valtiolla on Solidiumin kautta mahdollisuus vaikuttaa. Myös vastuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän dnaumov kuva
Dan Naumov

Mikä on se syy ajatella että kaikkien hiljaiselovuosien jälkeen yhtäkkiä ne paperiosakkeiden omistajat yhtäkkiä ilmoittaisivat olemassaolostaan?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Eihän sen pitäisi olla edes mahdollista että tietämättäsi omistaisit Sammon osakkeita. Ainahan omistajan on ollut ilmoitettava omistuksensa verottajalle. Jos ei ole ilmoittanut niin silloin on syyllistynyt jonkin asteiseen rikkeeseen.

Hyvä esimerkki nykymaailman menosta. Omia oikeuksia ollaan penäämään terrierin raivolla mutta velvollisuuksista vähät välitetään.

Leila Pyykkö

Postipankki ja Sampo viestittivät monta vuotta sitten näistä osakkeista. Omani olivat silloin muutossa jääneet jonnekkin seikkailemaan. Yleisessä viestissä tuli se käsitys, että jos ei silloin myy, niin menettää osakkeensa.
Muutossa kadonnut asiakirjakansio löytyi ja myös osakekirjat. Säilytin ne jostain syystä, vaikka uskoin niiden olevan arvottomia.
Sitten tuli Sammolta kirje viimevuoden lopulla. No, omalla kohdalla pienimäärä osakkeita siirtyi rahallisesti arvo-osuustilille. Eihän niillä kovasti talous muuttunut, mutta rahaa se on pienempikin raha.

Mitäpä opin itse tästä. Vaikka olisit lahjaksi jotain arvopapereita saanut, niin kannattaa säilyttää. Eihän sitä koskaan tiedä, mikä on 40 mk:n arvo 30 v. myöhemmin.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eihän ollut kuin 20 vuotta aikaa hoitaa asia. On se karmeeta...

Toimituksen poiminnat