MarjaHeinonen3

Turku tai Toronto. Viha tulee koko ajan lähemmäksi, mitä tehdä?

  • Kanadalaislehdet täyttyivät järkyttyneistä uutisista Toronton autoiskusta väkijoukkoon huhtikuussa.
    Kanadalaislehdet täyttyivät järkyttyneistä uutisista Toronton autoiskusta väkijoukkoon huhtikuussa.

Istun winnipegiläisen hotellin aamiaisella Kanadassa ja luen päivän lehtiä. Paikallisen ykköslehden, Winnipeg Free Pressin, kannessa on kyynelehtiviä ihmisiä ja lehti on täynnä järkytystä Kanadaa ravistelleesta tragediasta. 25-vuotias mies ajoi maanantaina keskellä päivää Torontossa pakettiautolla ihmisten päälle tappaen 10 ja jättäen jälkeensä 14 loukkaantunutta.  Vajaan puolen tunnin ajomatkan aikana hän keilasi karmealla tavalla ihmisiä yksitellen.

Tällä kertaa olin samassa maassa, kun järjetön joukkomurha tapahtui. Joulukuussa 2016 Berliinissä asuva tyttäreni oli muutaman kilometrin päässä tapahtumapaikalta, kun yksinäinen mies ohjasi rekka-auton keskelle sikäläisiä joulumarkkinoita ja surmasi 12 ihmistä. Sydämeni pysähtyi Tampereella, kun kuulin uutisen. Tapahtuma kosketti minua henkilökohtaisesti.

Järjettömät tragediat tulevat monella tasolla koko ajan lähemmäksi. Berliinin kokemus toi ennakomattomat teot jo perhepiiriin. Maantieteellisesti rinki supistui hurjasti viime vuoden huhtikuussa.  Silloin Tukholmassa nuori mies kaahasi pitkin kaupungin keskeistä kävelykatua Drottninggatania ja surmasi neljä ihmistä ennen kuin auto pysähtyi tavaratalon sisäänkäntiin. Pari viikoa tapahtuman jälkeen kävelin Drottninggatania pitkin. Jo silloin mietin, miten olemattomaksi oma turva-alue on muuttumassa.

Elokuussa 2017 viimeinenkin koskemattomuuden aura katosi, kun Turussa mies juoksi pitkin katuja ja puukotti ihmisiä kuoliaaksi. Tapahtuma järkytti perusteellisesti niin omaa kuin kaikkien suomalaisten perusturvallisuutta. Pitkään murenemassa ollut lintukoto sai kuoliniskun.  Parhaillaan käydään oikeudenkäyntiä, jossa punnitaan hänen syyllisyyttään. Keskusteluissa on noussut esille iso kysymys on myös siitä, miten nuoresta miehestä tuli tappaja.

Yksinäisten miesten tekemät järjettömät joukkomurhat ovat tulleet iholle. Enää ne eivät ole vain jossain muualla tapahtuvia kummallisuuksia. Minulla on niihin jollain tasolla henkilökohtainen kosketus yhä useammin. Niin myös monella muulla. Pitäisikö minun pelätä? Mitä pitäisi ajatella? Ja toisaalta -  jos ne ovat tulleet omaan elinpiiriini, voinko myös tehdä jotain niiden ehkäisemiseksi?

Joka kerta järjettömän tragedian jälkeen ilmassa on paljon kysymyksiä. Kanadalaiset lehdet olivat surun ja järkytyksen lisäksi teon jälkeiset päivät täynnä isoja kysymysmerkkejä. Niistä suurimpana myös siellä on se, miksi nuori mies ilman mitään rikollista taustaa teki sen, mitä teki.

Kaikki edellä mainitut tapaukset ovat nuorten vihaisten miesten tekoja. Torontossa ja Turussa molemmat tekijät ovat ilmaiseet vihaansa naisia kohtaan. Täällä suurin osa yliajetuista oli nimenomaan naisia. Myös Turun surmaaja on kertonut oikeudenkäynnissä, että naisviha oli hänen motiivinsa. Hän toki ilmaisi myös selvästi terroristisia motiiveja teolleen. Toisissa teoissa motiiviksi on löytynyt viha länsimaita kohtaan. 

Olivat lausutut motiivit mitä tahansa, minulle kaikki tekijät näyttäytyvät syrjäytyneiltä nuorilta miehiltä, jotka on helppo saada pois raiteiltaan. Viha ja pettymys etsivät aina kanavansa.

Varmuudella emme pysty pääsemään näiden tekojen tekijöiden pään sisälle. Mutta se ei tarkoita sitä, että emme voi tehdä mitään tehdäksemme yhteiskunnastamme turvallisemman.

Winnipeg Free Pressin pääkirjoitus oli tapahtuman jälkeisenä päivänä otsikoitu “Toronton tragedia on muistutus haavoittuvuudesta”. Teksti käsittelee sitä, miten turvallisuuden tunteeseen tuudittautuminen on ohitse ja pohtii erilaisia keinoja turvata tulevan kesän tapahtumat vastaavien iskujen varalta. Ensimmäisenä ehdolla ovat betoniporsaat ja valvonta. Kuulostaako tutulta? 

Barrikaadien, kieltojen ja kontrolloinnin lisääminen on vain osa ratkaisua. On tärkeätä, että pelolle ja vihalle ei anneta valtaa. On myös tärkeää saada syrjäytyneet ihmiset uudestaan tuntemaan, että he ovat osa yhteiskuntaa. Tässä jokainen meistä voi katsoa peiliin ja miettiä omia ajatusrakennelmiaan ja tekojaan.

Sekä oma kokemus että maailmalta iskujen jälkeen kantautuneet puheenvuorot vahvistavat sitä, että oikea tapa kohdata viha ja välivalta on olla suostumatta pelkäämään ja vihaamaan. Koska se on aina toisen osapuolen tavoite. Minä aion matkustaa edelleen. Aion edelleen luottaa ihmisiin.  Pyrin kohtelemaan ihmisiä tasa-arvoisesti ja elämään arkeani kuin ennenkin. Tai ottamaan vielä entistä enemmän toiset ihmiset huomioon ja kiinnostua heidän elämästään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

"Vihaa on jokaisen puseron alla" sanoi eräs henkilö lehtihaastattelussa, silloin kysymyksessä ihmisen paniikkihäiriö. Viha patoutuu ja viha purkautuu johonkin kohteeseen jonain päivänä. Se kohde joko on olemassa tai sitten se etsitään olevaksi. Tuo tunne (viha) muokkaa ihmisen ajattelu-, arvo-, ja tunnemaailmaa, sen vahvuus toki vaihtelee persoonan mukaan. Jokainen hallitsee tunteitaan itse. Yhdysvaltojen lentokoneet aikanaan, jännittävä filmi eräällä kioskilla elämässäni. Katsoin yhden naisen kanssa lentokoneen kaartavan korkeaa rakennusta päin ja iskeytyvän siihen. Ajattelimme että mikä elokuvafilmi tämä oikein on? Selvisi sitten että mitä se oli. Maailmaa vie pimeys valon sijaan ja sitä pimeyttä ohjaa myös uskonnon väärin käyttäminen. Näin oli myös tuo USA:n terroriteko, ääniraidat näiden miesten puheista ennen heidän tekojaan paljastivat uskonnon paatoksen. Pelko ja viha ovat aina oleva ihmisessä, eri asia vain että kuinka vahvoina ja millaisia tekoja on luvassa, rakkautta unohtamatta. Jossain koulutetaan ihmisiä vihaamaan länsimaita ja myös sen naisia oikeuksineen. Joidenkin maiden miesten on vaikeata ymmärtää naisten tasa-arvo miehiin nähden. Usein parempi koulutus ja parempi asema länsimaissa. Lopputulos on Turun terrori ja moni muu vastaava tapahtuma. Pimeys "antaa kyytiä" heikommalleen. Valo toimii toisin päin, antaen rauhan elämään ja almun sitä tarvitsevalle.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meidän pitäisi tietää mitä imaamit lietsovat. Vihaa kasvattavat pitäisi pistää puheistaan vastuuseen. Voisiko seurantaa harjoittaa täälläkin?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Pakko se on olla tarkkana kuka maan rajan ylittää ja jää olemaan, ennen kuin hän / he ylittävät rajan teoillaan kuten Turku, Tukholma ja USA esimerkkeinä osoittavat. Blogin kirjoittajan tapahtumapaikat myös kaiken pahuuden "lisämausteena". Yhdysvaltain "haamulentäjät" kaappasivat samaan aikaan monta konetta, koulutus koneen ohjaimiin amerikkalaisten itsensä toimesta. Ymmärtääkseni Pentagoniin matkalla ollut kone tuli alas, matkustajat kävivät niin voimakkaaseen vastarintaan. Supo, Säpo ja CIA....töitä riittää tänään Suomessakin, Ranska ja Pariisi mellakoivat Vapun aikaan. Nyt kaiketi omiensa toimesta kuitenkin. Kun nämä "jalot terrorimielet" (itsensä mielestä) päästetään maan sisälle, he voivat suunnitella tekojaan vuosia ilman että ymmärretään; kuka ja miksi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Elokuussa 2017 viimeinenkin koskemattomuuden aura katosi, kun Turussa mies juoksi pitkin katuja ja puukotti ihmisiä kuoliaaksi. Tapahtuma järkytti perusteellisesti niin omaa kuin kaikkien suomalaisten perusturvallisuutta. Pitkään murenemassa ollut lintukoto sai kuoliniskun.»

Turun keskustassa ollaan kyllä oltu puukkohippasilla aiemminkin. Itsekin olen pariin kertaan ollut lähellä joutua puukon väärään päähän, viimeksi palatessani vapun vietosta vuonna 1999. Tuolloin nuorisoporukka puukotti 13:ta ihmistä, joista yksi kuoli. Saatoin nähdä kyseisen porukan, vähän ennen kuin lähtivät puukkohippasille, mutta kävelin ohi vaivihkaan yrittäen olla herättämättä huomiota.

Vastaavia on miesmuistissa paljon. Vappu on ehkä vaarallisin ajankohta ja erityisesti nakkikioskin jonot ovat legendaarisesti hengelle vaarallisin paikka.

Viime syksyn tapaus oli toki ensimmäinen kerta, kun tekijä oli ilmeisesti motivoitunut terroristisessa tarkoituksessa. Se oli sinällään aivan ennakoitua, eikä ainakaan itselläni muuttanut turvallisuusarviota mihinkään suuntaan. Onneksi tapahtunut oli erilaisten kauhuskenaarioiden joukossa parhaimmasta päästä. En sikäli mässäilisi sillä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kyllä tämä jotain kertoo länsimaisesta kulttuurista, syitä en tiedä mutta veikkaisin elähtänyttä ilmapiiriä, toivottomuus, kun ei ole totuuttakaan, on vain sekalaisia mielipiteitä, ilmapiiri on jakaantunut kahteen janaan, keskellä ei ole tilaa, miesten ja naisten väliset konfliktit ovat lisääntyneet, tulevaisuus on jotain sellaista että se on harhaa, ei tavoitettavissa.

Ja miksi n.15 kesäiset pojanklopit massa murhaavat kouluissa, myös tytöt on löytänyt tämä tavan ilmaista pahoinvointiaan.

T: Hiljainen pohdiskelia ihmeissään.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Yksinäisyys ja syrjäytyminen voi viedä vaikka mihin. Mutta näistä esimerkkitapauksista 3/4 oli ääri-islamistien tekemiä, eli ideologialla oli merkitystä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Valmiiksi syrjäytynyt on helppo saalis terroristien värvääjille. Hyvinvoivat ja tasapainoiset nuoret tuskin lähtevät mukaan noihin iskuihin, vaikka niitä uskonnolla perusteltaisiinkin.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Onhan se totta että ihmiset syrjäytyvät nykyisin helpommin kun ihmiset ajattelevat aina vain enemmän omaa etuaan eivätkä välitä muista. -Kuitenkin, se monikulttuurisuuden idea että kaikki ihmiset voivat hyvin olla onnellisia ja toimia hyvin yhdessä, ei vain todellisuudessa toimi. Ihmisillä on erilaiset taustat ja kulttuuri, niitä ei vain käy yhdistäminen, ja juurettomuuden kokemukset tekevät ihmiset helpoiksi uhreiksi juuri esim. ääri-islamisteille. Muillekin rikoksille, tietysti. Vaikka kuinka haluaisi uskoa että kyllä se toimii, ei se vain oikeasti toimi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täällä on muista kulttuureista tulleita. Eromme ovat suuria. Esimerkkinä vaikka suhtautuminen koiraan. Tummaihoiset ja kaapuihin pukeutuneet pelkäävät koiria. Olen sen lukemattomia kertoja nähnyt. Olen yrittänyt saada heitä lähestymään koiraani, mutta eivät ymmärrä mitä haluan. Viimeksi noin 13-15-vuotias poika pelkäsi pientä mäyräkoiraani suunnattomasti. Otin koiran syliin ja yritin rauhoitella poikaa ja hän vain sanattomana siirtyi kauaksi meistä. Mitä pojan mielessä oli? Miksi koira on pelottava? Olemmeko me suomalaisetkin heistä yhtä pelottavia? Miksi? Miten löydämme toisemme? Miten opimme ymmärtämää toisiamme? Tuntuu että välimatka on liian suuri.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Tunnen itse useita kantaväestöön kuuluvia jotka eivät joko erityisesti pidä koirista tai pelkäävät niitä. Mitä ajattelit heille tehdä?

Monissa kulttuureissa ja maissa koirat voivat olla oikeasti vaarallisia. Itse meinasin tulla purruksi Azoreilla kun astuin vahingossa väärään pihaan.

Olen itse sitten koiran osaomistaja, sanotaanko vaikka "isoisä".

Käyttäjän KimMartinLarni kuva
Kim Larni Vastaus kommenttiin #10

Eräs uskonto opettaa että koira on saastainen eläin jonka ei saa antaa koskettaa.

Kantaväestön pelot ovat ihan muista syistä johtuvia, traumaattisia kokemuksia ym. Toki on myös niitä jotka eivät jostain syystä koirista pidä, eiväthän kaikki pidä kissoista.
En ihan allekirjoita että koirien vaarallisuus tai vaarattomuus on mitenkään verrannollinen kulttuuriin tai maahan.

Vartiokoirat ovat koulutettu ajamaan luvattomat tunkeilijat pois joko hyvällä tai sitten pahalla. Yleensä riittää kun koira varoittaa.
Kahden vartio-/suojelukoiran omistajana sen tiedän.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Toronton nuoren miehen olivat naiset syrjäyttäneet seksuaalisuudesta. Turun puukottajaa kyykyttivät turvapaikkaviranomaiset. Tämä noin tekijän silmin katsellen. Toki olen sitä mieltä, ettei naisten tarvitse jakaa sääliseksiä. Eikä viranomaisten sääliturvapaikkoja. Ei sen vuoksi, että hakija on jonkinlainen reppana mieheksi.

Mutta kun hyväksyn tämän, niin joudun hyväksymään turvallisuuden vähenemisen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Suomi on koko ajan muuttunut turvallisemmaksi. Tämä taitaa kuulkaas olla ihan tilastollinen fakta.

Terrorismi ja sattumanvarainen väkivalta eivät nekään ole uutta Euroopassa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Äärimuslimien maahantuonti eikun lisää ennestäänkin erinomaista turvallisuutta!

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Muslimeissa on oleva aina myös herrasmiehiä ja hyviä naisia, ei käy epäileminen. Heissä on kuitenkin sitten myös näitä toisia muslimejakin vihaavia ääriajattelijoita. Onhan Suomessakin kristinuskoon hyvin negatiivisesti suhtautuvia ihmisiä, miksi ei siis muslimeissa olisi. Äärimuslimit (ainoa oikea oppi) näkevät suomalaiset (ehkä kaikki) kristittyinä (vihollisina), eivätkä paljoa kysele oletko eronnut kirkosta vaiko et. Kun on vihaa, helpointa on vihata kaikkia ilman eroa kehenkään. Uskottavasti Turun puukko heilui tähän tyyliin, niin uskomatonta kuin se onkin. Saa jostain "ylhäältä" oikeuden tappaa milloin haluaa, olla sitten marttyyri "jumalan" ja kuolla tekohetkellä itse. Se todellinen "ylhäältä" on näin ollen aina murhaajan oma pää, ei sen enempää...

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Jokainen, aivan jokainen kansanmurha on alkanut vihapuheella. Oli sitten kysymys ISIS:n propagandasta, Burman rohingya-kansanryhmän vainosta tai Jugoslavian hajoamissodista. Vihaa on pelottavan helppo lietsoa. Siksi suhtaudun hyvin kriittisesti nykyiseen kehitykseen, jossa vihapuheen rajoja venytetään jatkuvasti.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pääasiallisesti taloudellisista syistä, mutta myös kansalaisten turvattomuuden lisääntymisestä kumpuava haittamaahanmuuton kritiikki katsotaan joissakin piireissä vihapuheeksi.
Siihen voidaan puuttua puuttumalla tuon "vihapuheen" aiheuttaviin syihin.

Petri Hämäläinen

Kyllä. Stalinin vainot alkoivat vihapuheesta, joka kohdistui omaa kansaa kohtaan. Etsittiin yhteiskunnan vihollisia, jotka tuhottiin.

Aivan samaan suuntaan ollaan menossa nykyään Suomessakin ja länsimaissa (Usa, Ruotsi, Ranska, Saksa) kun ihmisiä vainotaan avoimesti ja julkisesti poliittisen kantansa ja äänestyskäyttäytymisen perusteella.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Manchesterin tapahtuma on jäänyt jo vähän "paitsioon" kaiken tämän mylläkän keskellä. Vaikka tämä Englannin terroriteko tapahtui vain vuosi sitten ja siitä kyllä kirjoitettiin paljon. Toki Turku ja Tukholma ovat lähempänä pohjoismaita, mutta turisteille nämä kahjot teot ovat myös yhtä vaarallisia kuin asukkaille omassa maassaan. On hyvä kuunnella niitä jotka ymmärtävät toisten ajatusmaailmaa. Susanne Päivärinta haastattelee Iranista muuttanutta miestä. Haastattelu alkaa kohdasta 20 min 07 sek https://www.youtube.com/watch?v=hHTEfZuJsOY

Petri Hämäläinen

On täydellistä historian halveksimista olla viittaamatta islamin uskoon ja islamistiseen väkivaltaan tämän artikkelin esittelemien tekojen kohdalla.

On naurettavaa yrittää liittää nämä teot tyhjentävästi miessukupuoleen.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Islamistisien veritekojen listaus onkin todella pitkä, eikä loppua näy.

Viite:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Islamist_ter...

Toimituksen poiminnat