MarjaHeinonen3

Nainen, usko itseesi ja unelmoi!

  • Naiset vai sote? Kumpi tärkeämpi aihe tänään? Sitä miettii Ilona-koirakin.
    Naiset vai sote? Kumpi tärkeämpi aihe tänään? Sitä miettii Ilona-koirakin.

Aloitin aamuni viemällä Ilona-koiran aamupissalle Berliinin hiljaisille kaduille. On Naistenpäivä, joka Berliinissä on juhlapäivä. Kaupat ovat kiinni, kadut tyhjät. Tasa-arvoisesta Suomesta  tulleena olen mykistynyt, miten iso arvo asialle annetaan. Toki ensimmäistä kertaa täälläkin.

Myös Suomessa asia on iso, mutta tänään Naistenpäivä jää varmasti julkisessa keskustelussa päivän uutispommin, valtakunnan hallituksen eron, varjoon. Poliittinen myrsky vesilasissa läikkyy kartalle niin, että pitkässä juoksussa paljon tärkeämpi asia, naisten monenlaisen hyvinvoinnin edistäminen, jää valitettavasti pimentoon.

Siksi haluan kirjoittaa jälkimmäisestä. Minulle päivä on tärkeä nimenomaan Naistenpäivänä  Huomaan, että se herättää mielessäni monenlaisia, hyvin erilaisia ajatuksia. Naisena oleminen on määrittänyt lähes 60-vuotista elämääni paljon sen eri vaiheissa. Päällimmäisenä on ylpeys siitä, että olen nainen ja kiitollisuus siitä, että olen itse saanut elää suomalaisena naisena ja että molemmat tyttäreni ovat saaneet saman lottovoiton. Parasta siinä on dna, jossa, naisen tasa-arvo ja isot unelmat on imetty jo äidinmaidossa. On pohjaa, miltä viedä naisten asemaa eteenpäin.

Missä muissa naisnäkökulmissa mieleni tänään harhailee?

Ensin haluan kannustaa kaikkia ihania nuoria naisia eteenpäin. Uskokaa unelmiin ja pitäkää niistä kiinni. Älkää uskoko vähättelyä tai tytöttelyä. Ja vielä paljon enemmän, unelmoikaa isosti. Vaikka vähän niin, että hävettää ja pelottaakin. Olen nähnyt teitä niin monta ja olen aina yhtä ihastunut ja ylpeä siitä, miten paljon teissä on potkua ja potentiaalia.

Ja sitten vanhenevat naiset, joiden joukkoon itsekin kuulun. Ei teidän tarvitse uhota “minäkin vielä pystyn”, koska pystyminen ei ole koskaan ollut uhattuna.Tehkää rohkeasti asioita, jotka tuntuvat tärkeiltä. Teillä on perspektiiviä ja särmää, joita kukaan ei voi vastustaa kunhan itse näette sen. Työnantajat arvostavat kokemusta, sen olen ystäväpiirissänikin nähnyt. 

Niin nuoret kuin vanhat naiset, tunnistakaa oman mielenne rakentamat esteen omaan elämään ja omiin unelmiin. Älkää luovuttako jo etukäteen miettimällä lasikattoja, ikärasismia, seksuaalista häirintää, naisen paikkaa, vaihdevuosia tai muuta naisia alaspäin painavia kivenjärkäleitä. Mutta jos ne osuvat kohdalle, älkää hyväksykö niitä, vaan puolustakaa oikeuttanne omannäköiseen elämään rohkeasti. 

Jos epäilijät yrittävät istuttaa epävarmuuden siementä sieluunne, älkää antako sille tilaa ja muistakaa, että voitte aina hakea tukea toisilta naisilta. Ja muistakaa itse myös tukea toisia.  Yhteistyön voiman teemasta kannattaa lukea  toimittaja Liza Marklundin ja tohtori Lotta Snickaren kirjoittama kirja “Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan”.  Siinä kirjoitetaan terävästi ja hauskasti siitä, miten tärkeää naisten olisi tukea toisiaan. Ja tehdä sitä nykyistä enemmän.

Marklundin ja Snickaren kirjan nimenä olevan sitaatin on lausunut Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright. Nainen, joka nousi Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispuoliseksi ulkoministeriksi.  Vahva nainen, joka käy malliksi monelle. Esikuvat auttavat aina eteenpäin. Niin Suomi kuin maailman on täynnä upeita naisia, joista jokainen meistä, niin ikään upeista naisista, voi ottaa esikuvakseen. Valitettavasti vahvojen ja merkittävien naisten tarinoita kerrotaan yhä vähemmän kuin miesten. 

Tästä elävä esimerkki on ihan käden ulottuvillani. Minulla on vuodelle 2019 seinäkalenteri, johon on koottu juuri naisten sanomia fiksuja sitaatteja. Selaan sivuja ja lausujina ovat  mm. Margaret Lee Runbeck, Äiti Teresa, Sophia Loren, Emily Bronté, Amelia Earhart,  Vivienne Westwood,  Frederike Brun,  Carmen Sylva, Sophie Mereau, Ingrid Bergman, Brigitte Bardot, Sapfo, Coco Chanel, Edith Södergran,  Carolyn Wells, Selma Lagerlöf, Doris Lessing, Wirginia Woolf,  Eleanora Duse, Paula Modesohn-Becker, Lucy Maud Montgomery, Margaret Atwood,  Ingeborg Maria Sick,  Loretta Young, Elisabeth Maria Maurer, Christina Rossetti, Audrey Hepburn, Georg Sand,  Else Craner, Selma Meerbaum-Eisinger, Ella Fitzgerald,  Elisabeth Barrett Browning,  Jeanne d’Arc,  Sylvia Plath,  Gabriele von Baumberg, Hildegard Bingeliläinen, Katherine Mansfield, Louisa May Alcott,  Trudi Schoop, Adele Schopenhauer, Friedrike Kempner, Anne Bradstreet,  George Elliot. 

Monta nimeä, josta et ole ennen kuullut, vai mitä? Nyt voisi olla aika tutustua. Heihin ja moniin muihin. Tuoreesta päästä kohottavaa esikuvakirjallisuutta on Michelle Obaman elämänkerta Minun tarinani. Kuulemma paras kokemus syntyy, kun sen kuuntelee äänikirjana itse Michellen lukemana.

Haluan toki kiittää myös niitä kaikkia ihania miehiä, jotka auttavat naisia eteenpäin ja puolustavat heidän oikeuksiaan. Heitä on onneksi paljon! Tämän miehisen aasinsillan ja päivän uutispöhinän siivittämänä blogin loppusitaatin saa lausua mies. Aamun hallituksen kaatumisesta kertovassa tiedotustilaisuudessa paikkansa jättänyt pääministeri Juha Sipilä totesi:

“Uudistuksia pitää pystyä tekemään, muuten Suomi ei pärjää”. 

Konteksti oli toinen, mutta viesti toimii myös Naistenpäivän sanomana.

Hyvää Kansainvälistä Naistenpäivää!  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat