MarjaHeinonen3

Jos nuoret eivät usko tulevaisuuteen, sitä ei yksinkertaisesti ole

  • Berliinissäkin joka perjantai nuoret osoittavat mieltään ilmaston puolesta.
    Berliinissäkin joka perjantai nuoret osoittavat mieltään ilmaston puolesta.

Tänään nuoret yli sadassa maassa osoittavat suurin joukoin mieltään ilmaston puolesta ja ovat siirtyneet pulpettien takaa kaduille. Argumentti on vahva: meiltä ollaan viemässä tulevaisuus. 

Maailmassa on tietoa yllin kyllin ilmastonmuutoksesta ja keinoista torjua sitä, mutta teot ovat kovin vaatimattomia suhteessa katastrofin mittakaavaan. Me “aikuiset”  (lainausmerkit, koska toiminta ei ole kovin aikuismaista) ehdimme kuolla pois ennen kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat sietämättömät. Nyt tuhannet lakkoilevat koululaiset ja heidän lapsensa joutuvat elämään asian kanssa. Ja nykynuoret ovat tästä pelottavan tietoisia. Monet nuorista ovat ahdistuneita näköalattomasta tulevavisuudesta ja miettivät, voivatko itse hankkia lapsia tällaiseen maailmaan. 

Millaisen elämän he elävät, jos he eivät näe parempaa huomista? Tähän ajatteluun ja visioon me “aikuiset” voimme vaikuttaa. Monilla meistä on omia lapsia, joille haluamme parasta mahdollista elämässä. Näkymä tulevaisuuteen on yksi hienoimmista asioista, jonka voimme antaa.

Ihailen nuoria ja kannatan lämpimästi heidän aktiivisuuttaan ja uskoa siihen, että asioille voidaan ja pitää tehdä enemmän. Häpeän “aikuisia”, jotka vähättelevät heitä ja silmät kirkkaina toteavat, että ilmastonmuutoksesta ei ole kiistatonta näyttöä tai että ainahan jokainen sukupolvi on pelännyt maailmanloppua. Tai toteavat, että yksittäiset ihmiset eivät voi tehdä mitään,  koska kyse on niin isosta asiasta. 

Viimeisimmässä argumentissa on totta sen verran, että kyse on ennen kaikkea poliittisista päätöksistä, kun halutaan tehdä isoa loikkaa kestävän tulevaisuuden suuntaan. “Ilmastotekoja” on nuorten ääneen huutama argumentti myös päivän mielenosoituksissa. Silti jokainen pienikin teko ilmastonmuutoksen hillitsemisen suuntaan on askel parempaan. Sitä ei pidä jättää tekemättä. Pienet teot osoittavat välittämistä, ne kasvattavat tietoisuutta asiasta ja saavat ehkä aikaan sen, että jokainen ottaa myös sen seuraavan askeleen. Ne ovat myös viestejä meidän lapsillemme, että välitämme heidän tulevaisuudestaan. 

Nuoret ovat monella tavalla uskomattomia. He jaksavat vielä haastaa itsestäänselvyyksiä ja nähdä asioita tuoreesti. Ja jaksavat uskoa tulevaisuuteen. Mutta eivät hekään ole koneita kuten ei kukaan meistä. Siksi heitä on tuettava ja autettava eteenpäin. 

Olen hämmästyneenä seurannut keskustelun siirtymistä välillä siihen, saavatko nuoret olla pois koulusta asian vuoksi. Mittakaava on kovin toinen. Nostanut hattua niille kouluille, jotka ovat ottaneet tämänpäiväisen mielenosoituksen “viralliseksi” osaksi päivän ohjelmaa. Tuntenut syvää surua kommenteista, joissa viitataan oppivelvollisuuteen ja jopa rangaistaan taloudellisesti koulusta pois jäämisestä. Olen koulutuksen ja sivistyksen lämmin kannattaja, mutta nyt sen vaatiminen on väärässä paikassa.

Pari päivää sitten kuuntelin berliiniläisradiosta erään asiantuntijan haastattelua, jossa hän vaati nuoria takaisin koulunpenkille, koska ilmastonmuutos on niin monimutkainen asia, että nuorten täytyy ennen kuin pystyvät ottamaan kantaa, opiskella sitä. Kuuostaa aika erikoiselta. Missä muussa asiassa demokratiassa ihmisiltä vaaditaan asiaan perehtymistä ennen kuin he voivat ottaa kantaa? Jos näin olisi, aika laihaksi jäisi osallistuminen yhteiskunnallisiin asioihin.

Juuri tänään peräänkuulutan “aikuisten” tukea nuorille kaikin tavoin. Sanokaa, kirjoittakaa, osallistukaa päivään ja näyttäkää, että he ovat oikealla asialla. Huomenna alkakaa tehdä muutoksia omassa arjessanne hidastaaksenne ilmastonmuutosta. Ja viimeistään ylihuomenna miettikää, mitä voitte työntekijöinä, yrittäjinä, johtajina tehdä työpaikallanne asian viemiseen eteenpäin isosti. Meillä “aikuisilla” on nuoria enemmän rahaa, valtaa ja verkostoja. Hyvät ihmiset, käyttäkää niitä!

Nuoria pitää tukea ja antaa viestiä, että maailmassa on tulevaisuus ja vastuuta kannetaan. “Vähän epäitsekkyyttä, kiitos” sanoi  Helsingin ilmastolakon organisaattori, 16-vuotias Atte Ahokas Helsingin Sanomien nettitv:n haastattelussa.

Jos nuoret eivät usko tulevaisuuteen, sitä ei yksinkertaisesti ole.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Konkretiaa mukaan:

Tehokkaiden ravinnekiertojen saavuttamiseksi erityisesti lannan hyödyntämistä on tehostettava, ks. alla:

"Selvitys: Orgaanisten lannoitevalmisteiden käytön lisäämiseen on keinoja"

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Poliitikot sivuuttavat Suomessa nuorien ongelmat vaikenemalla.

2011:
Vakava ilmiö Suomessa: 60 000 nuorta ”ulkona”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/110547-vakava-ilm...

2018:
Koskee jopa 100 000 nuorta – ”Suomen suurin ongelma, kaikki keinot käyttöön heti”
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/261584-koskee-jop...

Käyttäjän IlkkaPnknen kuva
Ilkka Pönkänen

Maan ilmastojärjestelmä toimii syklisesti. Holoseenin ilmastohistoria osoittaa, että ilmaston vaihtelu on luonnollista. Lämpimät ja viileät jaksot ovat seuranneet toisiaan: Atlanttinen, minolainen ja roomalainen lämpökausi. Varhaiskeskiajan kylmäkausi. Keskiajan lämpökausi. Pieni jääkausi ja viimeksi Moderni lämpökausi ovat osoituksia tästä.

Alailmakehän lämpötila seurailee tiukasti valtamerten pintalämpötilan muutoksia. Aurinko on kaiken takana, välittäjäaineena vesi (valtameret). Valtameret kattavat 71% Maan pinta-alasta ja yli 99% Maan pinnalla olevasta lämpöenergiasta on valtamerissä. "Modern Maximum", eli Auringon aktiivinen jakso 9 000 vuoteen oli voimassa 1933-2006. Se lämmitti n. 70 vuoden ajan trooppisia valtameriä, lämpötila nousi ja merestä emittoitui hiilidioksidia ilmakehään aiempaa enemmän. Termodynamiikan lakien mukaan lämpö siirtyy lämpimästä viileään.

Nyt ollaan Atlantin oskillaation (AMO) lämpimän jakson viimeisissä vuosissa. Lähivuosina alkaa AMO:n yli 30 vuotta kestävä viileä jakso. AMO:n kokonaispituus on 66 vuotta ja se on jakautunut lämpimään ja viileään jaksoon: 1900-30 viileää, 1930-63 lämmintä, 1963-95 viileää, 1995 - lämmintä. AMO on osa AMOC:ia (Atlantic Meridional Overturning Circulation). AMOC on tuhansien vuosien saatossa nykytilaansa tullut jättimäinen "lämpöpumppu". Muutokset ilmakehän CO2-tasossa eivät siihen 100 vuoden skaalalla vaikuta. 

Tyynenmeren oskillaatio (PDO) on nyt menossa viileään suuntaan ja nyt on alkanut aurinkominimi (Grand Solar Minimum), joka on voimassa samaan aikaan kuin AMO:n ja PDO:n viileät jaksot.

Ilmasto viilenee nykyisestä ainakin 2050-luvun lopulle asti. Vuoden 2040 nurkilla ollaan n. 1,0 celsiusastetta viileämmässä ilmastossa kuin nyt. Jotkut ilmastotiedemiehet ovat laskeskelleet, että seuraava lämmin jakso ei ala vielä 2050-luvun lopulla vaan vasta v. 2100 jälkeen, mutta vuodesta 2100 ei kannata vielä puhua, siihen voidaan palata sitten 2050-luvulla.

Suomi ja muu Eurooppa voivat toki ajaa taloutensa ja kansalaistensa talouden heikkoon jamaan perustuen ilmastouskomuksiin samaan aikaan kun "kehittyvät taloudet" Kiina ja Intia porskuttavat. Valintakysymys. Minun mielestäni olisi hyvä ajatus, että tuotanto hoidettaisiin siellä, missä se saastuttaa vähiten ja missä on huolehdittu mm. työläisten työolosuhteista ja ihmisoikeuksista ylipäänsä.

Länsimaiden koululaiset marssivat tänään pe 15.3.2019 kaduilla ja sanovat "jotain täytyy tehdä". On hyvä, että nuorissa löytyy potkua. Olisi vaan huolehdittava siitä, että kun kaduille lähdetään niin faktat ovat kunnossa. Se ei ole hyvä asia, että nuoret valjastetaan poliittisten vankkureiden eteen perustuen väärään tietoon ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta (AGW-Anthropogenic Global Warming).

Lievästi noussut CO2-pitoisuus on hyödyttänyt biosfääriä ("CO2-lannoitus"), samoin kuin Pienen jääkauden jälkeen tapahtunut lievä lämpeneminen, n. 0,8C. Sadot per hehtaari ovat kasvaneet. Koetin tuossa yllä kertoa ilmastojärjestelmän syklisyydestä. Se on tieteellinen ja mitattu fakta. Ihmisen vaikutus CO2-tason nousuun ei ole fakta.

Säteilypakotteesta taitetaan peistä. IPCC:n arviot ovat liikkuneet välillä 1,5-8,5C. Totuus lienee luokkaa 0,6-0,9C (säteilypakote = kuinka paljon alailmakehän lämpötila nousee CO2-pitoisuuden tuplautuessa 280 ---> 560 ppm).

Ihmisperäisen CO2:n osuus ilmakehän hiilidioksidipitoisuudesta on n. 18 miljoonasosaa, 392 miljoonasosaa on luonnollista perua ja kun säteilypakote on pieni niin tämän tarkoittaa, että ihminen ei ole aiheuttanut lämpenemistä Pienen jääkauden jälkeen.

Ihminen ei voi "pysäyttää ilmastonmuutosta" yhtä vähän kuin ihminen on aiheuttamassa lähivuosina alkavaa ilmaston viilenemistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Maan ilmastojärjestelmä toimii syklisesti."

Ei tähän kannata järkeä ja ajattelua käyttää, tunteen voima on voimakkaampi varsinkin nuorilla ja alemman äo:n omaavilla.

Käyttäjän HarriLeinonen kuva
Harri Leinonen

Ompa mahtavaa jos nuorten mielipiteellä on oikeasti merkitystä. Paino sanalla JOS. Kohta joku toimittaja saattaa kysyä nuorilta mielipidettä vaikka pakkoruotsista? Voisiko olla mahdollista? Ilman manipulaatiota ja ohjattuja kysymyksiä?
Saattaisi pakkoruotsi loppua kuin seinään jos nuoret saisivat itse päättää.
Mutta sitä ei tapahdu.
Ja että nuorten mielipiteillä oikeasti olisi merkitystä?
Vaikka se ei palvelisi kenenkään poliittisia tarkoitusperiä?
Ihan vaan demokratian periaatteiden mukaisesti?
Ei muuten onnistu Suomessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Häpeän “aikuisia”, jotka vähättelevät heitä ja silmät kirkkaina toteavat, että ilmastonmuutoksesta ei ole kiistatonta näyttöä"

Kerrotko meille esimerkiksi Suomen kohdalta sen kiistattoman näytön. Vai tarkoitatko IPCC:n raportteja numeroina paperilla?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ikijään kuplista ja suoraan ilmakehästä mitattu hiilidioksiditaso on noussut suhteellisen lyhyessä ajassa räjähdysmäisesti ihmiskunnan lisääntymisen, teollistumisen ja kaupungistumisen seurauksena.

Se aiheuttaa kasvihuoneilmiön, joka nostaa keskilämpötiloja kaikkialla.
Viite:
https://www.skepticalscience.com/co2-measurements-...

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/suomen-m...

Käyttäjän IlkkaPnknen kuva
Ilkka Pönkänen

IPCC:n 8.10.2018 julkaistussa "Special Report Global Warming of 1.5 C", "Summary for Policymakers" alkaa näin:

"A.1. Human activities are estimated to have caused approximately 1.0°C of global warming above pre-industrial levels, with a likely range of 0.8°C to 1.2°C. Global warming is likely to reach 1.5°C between 2030 and 2052 if it continues to increase at the current rate. (high confidence) (Figure SPM.1) {1.2}"

Tuossa sanotaan, että ihminen on aiheuttanut kaiken lämmönnousun vuosien 1850-1900 keskiarvosta laskettuna tähän päivään ja että tämä lämmönnousu jatkuu seuraavat kymmenet vuodet.

Ihmisen vaikutus CO2-tason nousuun ei ole fakta. IPCC sanoo, että se on fakta ja perustelee tätä väitettään sillä, että suurin osa ilmastomalleista perustuu tähän oletukseen. Valitettavasti kaikki ilmastomallit "käyvät liian kuumina". Ks. CMIP5-mallit.

IPCC ei pane arvoa Modern Maximumille, joka oli 9 000 vuoteen Auringon aktiivisin kausi, eikä se ota huomioon sitä, että lämmennyt valtamerien pintavesi tropiikin alueella, lat 20S-20N, on emittoinut hiilidioksidia ilmakehään kasvaneita määriä yli 70 vuoden aikana.

Säteilypakotteesta ja sen suuruudesta taitetaan peistä. IPCC:n arviot ovat liikkuneet välillä 1,5-8,5C. Totuus lienee luokkaa 0,6-0,9C (säteilypakote = kuinka paljon alailmakehän lämpötila nousee CO2-pitoisuuden tuplautuessa 280 ---> 560 ppm).

Ihmisperäisen CO2:n osuus ilmakehän hiilidioksidipitoisuudesta on n. 18 miljoonasosaa, 392 miljoonasosaa on luonnollista perua ja kun säteilypakote on pieni niin tämän tarkoittaa, että ihminen ei ole aiheuttanut lämpenemistä Pienen jääkauden jälkeen.

Ihminen ei voi "pysäyttää ilmastonmuutosta" (=ilmaston ihmisperäistä lämpenemistä) yhtä vähän kuin ihminen on aiheuttamassa lähivuosina alkavaa ilmaston viilenemistä.

Käyttäjän IlkkaPnknen kuva
Ilkka Pönkänen

Magnus Hagelstam kirjoitti juuri Ilmastofoorumin Facebook-sivulla tästä samasta asiasta näin:

"Tislatun veden pH on 7 eli se on neutraali. Sadeveden pH on sen sijaan 5,7 eli se on hapan. Tämä johtuu ilmasta siihen liuenneesta hiilidioksidista, joka muodostaa hiilihappoa veden kanssa. Jokainen Soda Streamia käyttänyt on havainnut, että hiilidioksidi liukenee vikkelästi veteen.

Isotooppijakautuman perusteella on voitu laskea, että ilmakehään päästetty hiilidioksidimolekyyli viipyy ilmassa viisi vuotta ennen kuin se on liuennut veteen tai on imeytynyt vihreään kasviin.

Atte Korhola, ympäristömuutoksen professori Helsingin yliopistossa kirjoitti tästä huolimatta HS Mielipidejutun 11.3.2019: ”Suomen pitkäaikaiset hiilidioksidin päästökertymät ovat 1850-luvulta lähtien yhteensä noin kolme miljardia tonnia (…) Kuorma säilyy ilmakehässä vuosituhansia ilmastoa lämmittäen”.

Kestiköhän Atte Korholan Soda Streamissa tuhansia vuosia, ennen kuin juoma oli pirteä?

On myös helppo laskea paljonko maan pinnalla olevasta hiilidioksidista on liuenneena veteen ja kuinka paljon kaasuna ilmassa. Laskemalla 25⁰C veden kanssa tulos on 98 % ja vastaavasti 5⁰C veden kanssa tulos on 99,9 %.

Isot hiilinielut ja hiilipäästöt ovat kuitenkin maan kuoressa ja ne ovat luokkaa miljoonia vuosia. Veteen liuennut hiilidioksidi muodostaa hiilihappoa joka reagoi valtamerissä runsaasti esiintyvän kalsiumin kanssa muodostaen kalsiumkarbonaattia joka sakkana laskeutuu pohjaan ja muodostaen aikoinaan kalkkikiveä. Tämän painuttua maan kuumaan sisustaan, tapahtuu sama kuin sementtiuunissa: Kalsiumkarbonaatti hajoaa kalsiumoksiksi (poltettu kalkki eli sementti) ja hiilidioksidiksi. Tätä nousee jatkuvasti maan pinnalle tuliperäisissä maastoissa, joista suurin osa on meren pohjalla, kartoittamatta.

On ilahduttavaa, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut ja, että maapallo on vihertynyt. Tämä ei kuitenkaan johdu ihmisen savuista vaan meriveden lämpenemisestä periaatteella taskulämmin kalja vaahtoaa enemmän kuin kylmä."

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Matti Virtanen telkkarissa juuri sanoi, että me vanhat olemme aina vuorollamme viimeinen sukupolvi, joka pelastaa tai tuhoaa maailman. Jos nuo lakkoilevat lapset kävisivät koulua ja opettelisivat hyödyllisiä asioita, niin he voisivat vuorostaan pelastaa maailman. Me keksimme Nokian, kaasuturbiinit, kännykät, aibädit, telkkarit, lensimme kuuhun jne, ja seuraava sukupolvi toivottavasti kehittää jotain muuta vielä parempaa. Mieltä osoittamalla ja mellakoimalla ei yhteiskuntaa kehitetä eikä mitään muutakaan. Nuorten on otettava vastuuta itku potku raivareiden sijaan.

Kannattaa opiskella etenkin tekniikkaa ja sen sortin insinööriksi, että maapallo saa vaikkapa päästötöntä energiaa uusien innovaatioiden kautta. Pelkkiä kauhututkimuksia ja ilmastoon liittyviä ennustuksia tekemällä ja kirjoittelemalla, ei saada kuin paniikkia aikaiseksi ja nämä tulevaisuuden tekniset ratkaisut jäävät näiltä pullamössöiltä tekemättä.

On moraalitonta, että opettajat kannustavat näitä nuoria lintsaamaan koulusta jonkun kuvitteellisen asian takia ja itse istuvat siellä täydellä palkalla työtään tekemättä. Toki koulutuksessa voitaisiin tehdä säästöjä ja siirtyä nelipäiväiseen kouluviikkoon. Perjantaisin kersat saisivat osoittaa mieltään jos minkä asian takia. Tähän ilmastoon liittyen pitäisi kyllä tehdä jotain mitä lapset niin kovasti vaativat. Hyvin voitaisiin näin ihan aluksi kieltää 2000-luvulla syntyneiltä ajokortti ja passi, jotta eivät pääse lentämään. Tätä kautta aika nopeasti päästöjen syntyminen vähenisi kuin itsestään ja lapset saisivat itselleen sellaisen maailman, jota mellakoillaan haluavat. Suomi voisi osoittaa johtajuutta tässäkin asiassa, koska internetin kautta voi pitää yhteyttä eri puolelle maailmaa ja Suomea sekä nettikameroiden ja kuvien kautta näkee riittävän hyvin millainen muu maailma on.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

entä jos ilmastosta puhuminen onkin vaan keino häivyttä kapitalismin ongelmat maton alle

työntää ihmiset ilmastopsykoosiin jotta heitä helpompi hallita

sinun tai minun ilmastotekoni vaikuttavat vähemmän kuin hyttysen siivenisku välimeressä tai edes koko Suomen sulkeminen

mutta ei se mitään

sillä pianhan meillä valitaan 200 määräaikaista ilmastoautomaattia  hyvillä eduilla

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Onneksi pojan koulun rehtori laittoi jo ajoissa wilmaan ilmoituksen että perjantai on ihan normaali koulupäivä ja poissaolo ilman pätevää syytä on lintsaamista, ilmastolakko ei ollut pätevä syy.

Käyttäjän RaunoHalme kuva
Rauno Halme

Jännästi taas löytyy joukko vanhoja pieruja, joiden mielestä ihmisen toimilla ei ole mitään vaikutusta ympäristöön. Aikaisempina vuosikymmeninä näiden herrojen henkiset edeltäjät ovat "kunnostautuneet" mm. vesistöjen pilaamisella kun, "sinnehän se lipeä liukenee suureen vesistöön ja "ei ongelmajäteen dumppaaminen Itämereen sitä pilaa."

Näiden herrojen mielestää varmaa lyijyn poistaminen bensiinistä ja katalyysaatorien asennus autoihin ovat olleet jonninjoutavaa viherpiperrystä. Savusumutkin suurkaupungeissa ovat heistä hyväksyttävä pikkuhaitta ja hiilidioksiidin lisääminen pelkästään hyödyllistä, huolimatta tosiseikasta että kyseessä on kasvihuonekaasu.

Tragikoomisinta tässä on se, että herroilla lienee keskimääräistä suurempi hiilijalanjälki ja osallistuminen yhteiseen omaan toimintaa piiruakaan muuttaen koetaan äärimmäisen vastenmieliseksi eli tunteella mennään. Vain siksi he kieltävät asian, jonka tiedeyhteisö on kyennyt todistamaan mm. toistettavin ja tilastollisesti merkitsevin mittaustuloksin.

He pyrkivät kieltämään tosiasiat välttääkseen epämiellyttävän totuuden ja retorisia väitteitä käyttämällä antamaan vaikutelman kiistasta asiassa, jossa ristiriitaa todellisuudessa ei ole. Päämääränään naamioitua osaksi kriittistä tiedekeskustelua. Voi, miksi luonnonvalinta ei toimi heidän kohdallaan vaan lapset joutuvat kärsimään tästä idiootimaisuudesta.

Käyttäjän IlkkaPnknen kuva
Ilkka Pönkänen

Onko sinulle tällainen käsite tuttu kuin "Argumentum ad hominem. Argumentaation muoto, jossa argumentoija viittaa joihinkin vastapuolen piirteisiin, joilla ei ole merkitystä keskusteltavan aiheen kannalta."

Sinun kommenttisi oli täysin hyödytön. Et tuonut keskusteluun mitään järkevää lisäarvoa.

Teet hihasta repimiäsi oletuksia muista kommentoijista ja ilmeisesti tuo viittaus luonnonvalintaan tarkoittaa poistumista elävien kirjoista, eli kuolemaa?

Jotta voisit antaa edes hitusen sisältöä omille kevyille ja myös loukkaaville lausahduksillesi niin kerro nyt edes mihin toistettaviin ja tilastollisesti merkitseviin mittaustuloksiin viittaat. Yksilöi myös ne tiedemiehet, joiden tutkimukset ja näkemykset ovat mielestäsi erityisen arvostettavia.

Sillä lailla keskustelu voi edetä asiallisesti. Esitetään näkemyksiä ja faktoja, joihin muut voivat ottaa kantaa.

Toimituksen poiminnat