MarjaHeinonen3

Saksan media noteerasi Suomen vaalit ilman intohimoja

  • Saksan media käytti Antti Rinnettä Suomen eduskuntavaaleista kertovien juttujen kansikuvapoikana.
    Saksan media käytti Antti Rinnettä Suomen eduskuntavaaleista kertovien juttujen kansikuvapoikana.
  • Bild oli ainoita medioita, joka nosti Halla-ahon framille.
    Bild oli ainoita medioita, joka nosti Halla-ahon framille.

Kyllä. Maailmalla kyllä puhutaan Suomen vaaleista. Mutta mittasuhteita ja näkökulmia haettaessa, kannattaa pitää koti-Suomessa jäitä hatussa. Ei sen nyt niin järisyttävää ollut.

Kun avasin aamulla radion Berliinissä, uutisten ykkösaihe oli sielläkin Suomen parlamenttivaalien tulos. Lyhyesti ja ytimekkäästi tosin. Jatkoin saksalaisen median seuraamista pitkin päivää ja aistin eurooppalaista näkökulmaa pohjoisen maamme poliittisiin kuvioihin.

Eiliset vaalit noteerattiin kautta Saksan median. Aamun radiolähetyksen tapaan vaalituloksesta ei kuitenkaan revitelty sensaatiouutisia, vaan otsikoihin nostettiin lähes poikkeuksetta lakonisesti sosiaalidemokraattien voitto. Osa aamun lehdistä mainitsi oikeistopopulistien tiukan tuntuman, keskustan ison tappion ja tulossa olevat vaikeat hallitusneuvottelut. Medioista vain sensaatiohakuinen Das Blid oli ainoa joka nosti lähtökuvaksi juttuunsa Jussi Halla-ahon ja muotoili otsikkonsa “Sosiaalidemokraatit voittivat, mutta…Nytkähdys oikealle Suomen parlamenttivaaleissa”

Perussuomalaisten kakkossija herätti myös muissa medioissa spekulaatioita tulevasta. Mutta näkymä oli ennemmin Euroopan, ei Suomen tasolla. Mm. laatulehti Frankfurter Allgemeine Zeitung ja Tagesschau nostivat esille toukokuun 26. päivä järjestettävät Eurooppavaalit. Perussuomalaiset kuuluvat yhdessä äärioikeistolaisen saksalaisen Alternativ für Deutschland (AfD) ja italialaisen Legan (Pohjoisen liitto) kanssa uuteen oikeistopopulistien luomaan liittoutumaan, joka tähtää omaan ryhmään Europarlamentissa. Näitä kolmea puoluetta yhdistää ainakin kiihkeä maahanmuuton vastustaminen.

Moni media myös mainitsi Suomen 1.heinäkuuta alkavan EU-puheenjohtajuuskauden.

Ei sen kummempaa. Oliko se edes?  Nyt vasta jännittäminen alkaa, kun testataan hallitusta muodostavien yhteistyötaidot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat